Grauwe Fitis

Geluidsopname zang

Quackgors, Voorne 29 mei 2003 Km-hok 37-52-31

Tijdens mijn broedvogelinventarisatie van de Quackgors trof ik op 29 mei 2003 een mij vaag bekende zingende vogel aan. Ik vermoedde toen al dat het een Grauwe Fitis zou zijn. De laatste keer dat ik een zingende Grauwe Fitis had gehoord was in 1982 in Finland waar ze toentertijd zo'n beetje in de achtertuin zaten te broeden. Toen heb ik de soort regelmatig gezien en gehoord, maar het is al weer lang geleden. De vogel van de Quackgors bevond zich bovenin een wilg die tegen het water aan stond. Er was volop voedsel aanwezig in de vorm van 100.000den kleine muggen die daar vlogen en op de bladeren zaten. Tussen het zingen door werd gefoerageerd op deze kleine insekten. De vogel kwam een paar keer redelijk goed in het kijkerbeeld. Een uitgebreide beschrijving ga ik niet geven. Het geluid lijkt me wel voldoende.

Met m'n Sony memorecorder kon ik namelijk de zang van de vogel opnemen. Langzaam ben ik dichterbij gelopen totdat ik recht onder de vogel stond; memorecorder boven m'n hoofd, is het toch nog een herkenbaar geluidje geworden. Aangezien alle audio van mijn pc naar de knoppen was heeft het nog wel even geduurd voordat ik er een mp3 van heb kunnen maken, maar daar is die dan eindelijk. Ter bevestiging van de waarneming: grfi.mp3 (889 kB) met daarop enkele van de zangstrofen. Verder zitten er ook een Zwartkop, Nachtegaal en een Winterkoning doorheen te tetteren.

Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied en het terrein is niet toegankelijk heb ik de waarneming verder ook niet "gemeld" zoals dat heet. Jammer voor diegene die de vogel graag hadden gezien, maar het is niet anders. De volgende dag zijn mijn collega's Harvey van Diek en Marc de Bont nog terug geweest, maar hebben de vogel niet weer gehoord.


De Quackgors op 29 mei.; Grauwe Fitis zat een paar honderd meter naar links.
De Quackgors op 29 mei.; Grauwe Fitis zat een paar honderd meter naar rechts.


Michel