Vreemde Eend op Terschelling 1991In het broedseizoen van 1991 troffen Lieuwe Dijksen en ik een vreemde eend aan in de Terschellingerpolder. Het was een afwijkend getekende Bergeend (man); het beest was gepaard met een gewone Bergeend en hield zich zowel op in de polder als in de duinen. De foto's zijn gemaakt door Lieuwe Dijksen op 20 juni 1991 (dus denk aan de © ).
In eerste instantie dacht ik dat het een kruising was Bergeend X Casarca, maar van anderen hoorde ik dat het mogelijk een kruising betrof tussen Bergeend X Australische Bergeend (Tadorna tadornoides). Maar was me tot voor kort niet precies duidelijk om wat voor kruising het hier nu ging. Jan Rooth had een jaar eerder wel een Australische Bergeend op Terschelling gezien dus een kruising met deze soort was een goede mogelijkheid. Zelf dacht ik toentertijd meer aan Bergeend x Casarca.
Bergeend x ?  (Foto: Lieuwe Dijksen) Bergeend x ?  (Foto: Lieuwe Dijksen)
Foto's van de Bergeendkruising Terschelling 20 juni 1991 ( © Lieuwe Dijksen)
Bergeend; afbeelding afkomstig van http://home.att.net/~gbwfgallery/shelduck/index.html Australische Bergeend; afbeelding afkomstig van http://home.att.net/~gbwfgallery/shelduck/index.html
Bergeend en Australische Bergeend

Een berichtje op EBNNL (10 jaar later, nadat ik de foto's weer aantrof tussen de paperassen) leverde een paar reacties op:

Twee reacties kwamen van mensen die het er wel mee eens konden zijn dat het Bergeend X Australische Bergeend zou kunnen zijn; vrij vertaald:

Verder werd ik gewezen op een Shelduck-website met plaatjes van de verschillende "Bergeenden", waar ik twee plaatjes van heb "geleend": GBWF Image Gallery Shelducks

Ik houd het nu toch inderdaad maar op Australische Bergeend (Tadorna tadornoides). x "gewone" Bergeend (Tadorna tadorna).