(De Twentsche Courant Tubantia 9 april 2003) 

Onbekend gif nekt meer roeken in Neede

Neede - De roekenkolonie in Neede telt steeds meer slachtoffers. Nog altijd vallen vogels pardoes dood uit bomen. De dieren zijn vergiftigd, zo ontdekte het ID-laboratorium in Lelystad. Maar welk gif ze precies nekte is onduidelijk. Om dat te achterhalen, heeft het lab meer tijd nodig. 

Vorige week woensdag werden de eerste zeven dode roeken gevonden op de oude begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Neede. Maar A. Meenink van de plaatselijke Vogelwerkgroep heeft inmiddels veel meer vogels van de grond geraapt. Hoeveel precies weet hij niet eens meer. "Zondag bijvoorbeeld nog drie en maandag nog twee. Tja, ze blijven dood uit de lucht vallen", zegt hij. De luidruchtige roekenkolonie zorgt voor overlast in Neede. Zo erg zelfs, dat volgens wethouder P. Meijlis enkele Needenaren psychische problemen hebben. Maar maatregelen tegen de roek nemen is moeilijk, omdat hij een beschermde vogel is. 

Kennelijk heeft iemand zelf maar de uitschakeling van de Needse roekenkolonie ter hand genomen. Immers, de dode dieren die vanaf woensdag zijn gevonden, zijn vergiftigd. Dat heeft onderzoek op enkele kadavers bij het ID-laboratorium in Lelystad uitgewezen. "Alleen is nog niet bekend om welk soort gif het precies gaat", zegt A. Jansen, voorlichtster van de politie in het district Achterhoek. "Het laboratorium is met een nader onderzoek bezig. Als de politie de uitslag daarvan weet, kan ze gerichter zoeken naar de dader of de daders. Tot dusver hebben we geen idee." 

Needenaar Meenink blijft ondertussen dode roeken rapen bij de oude begraafplaats. Niet alle gevonden dode vogels worden naar het laboratorium in Lelystad gestuurd. De overige dieren eindigen bij de plaatselijke dierenarts. Daar gaan ze in de destructiecontainer. "Hoe lang ik nog dode dieren blijf vinden? Ik heb geen idee", zegt Meenink. "De ene dag denk ik dat het minder wordt, maar dan liggen er de andere dag toch weer meer dode roeken." Meenink ruimt de vergiftigde roeken op, zodat ze geen gevaar zijn voor loslopende honden.