De Stentor 31 maart 2004

De overlast door roekpoep is Zutphen al jaren een doorn in het oog

door Jaap Nuijten

31 MAART 2004 - ZUTPHEN - Van roeken is bekend dat ze ‘glinsterdingen‘ jatten, de omgeving bombarderen met poep en een ongelooflijke herrie veroorzaken. Jagen op deze beschermde diersoort is bij wet verboden. In Zutphen gooien inwoners sinds kort een nieuw ‘wapen‘ in de strijd bij hun al jarenlang voortslepende ‘oorlog‘ tegen de roekpoep: de klapzak. De gemeente ziet de bewonersactie - op afstand - glimlachend aan.


(Foto Sacha Wunderink) 

De overlast door roekpoep is Zutphen al jaren een doorn in het oog. 

Ondanks enkele weldoordachte gemeentelijke acties, trakteren de dieren Zutphens tuinmeubilair, auto‘s, drogend wasgoed en mensen nog dagelijks op een stinkende poepbrij.

Enkele bewoners van de Oude Bornhof proberen sinds kort op een nieuwe, diervriendelijke manier een einde te maken aan de poepoverlast.

Met behulp van een klapzak maken ze de roeken het leven zuur en hopen daardoor van de overlast verlost te raken. Deze actie beperkt zich vooralsnog tot hun eigen woonomgeving en de Boompjeswal.

SIMPEL

‘Het principe is simpel‘, legt ‘klapzakker‘ van het eerste uur H. Barrée uit. ‘We hebben een stel papieren zakken gekocht, blazen er lucht in en geven er een flinke klap op. Als je het goed doet geeft dat een flinke knal en het is de bedoeling dat die poepers daar van schrikken, wegvliegen en niet meer terug komen.‘ 

Ook zijn echtgenote en andere buurbewoners zijn de laatste dagen regelmatig met de klapzak op pad. Maar het vorig jaar veelgebruikte klapperpistool wordt af en toe ook nog uit de kast getrokken. 

‘We moeten wel‘, zegt Barrée. ‘We hebben niet alleen meer dan genoeg van al die stank en rommel op de grond, we zijn ook doodsbenauwd dat er nog meer nesten bij zullen komen als de roeken hier met rust worden gelaten. En wat te denken van de toeristen die hier tijdens een rondleiding langskomen. Al die poep, het is een ramp.‘

Van het toekomstige effect van de klapzak verwacht Barrée niet echt veel. ‘Je merkt dat die beesten aan geluiden wennen. Het klapperpistool maar bijvoorbeeld ook de pandeksels, helpen al helemaal niet meer. Van zo‘n knal met behulp een zak, schrikken ze nu nog. Maar dat duurt ook niet lang meer en dan zijn ze daar ook aan gewend. Alle concerten die wij ten gehore brengen hebben ze zo langzamerhand wel gehoord‘.

Woordvoerder Jan Kremer van de gemeente Zutphen kent het roekenprobleem maar al te goed. ‘We kunnen er niets aan doen. Deze vogels zijn beschermd en ze hebben nooit geleerd naar een toilet te gaan en door te trekken‘, aldus Kremer. Het gebruik van de klapzak ziet de gemeente niet echt als een goed middel. ‘Roeken zitten alleen ‘s nachts op hun nest. Dan zou je ze moeten verjagen. Overdag heeft het denk ik geen enkele zin‘. Een goed, diervriendelijk offensief tegen roeken bestaat eigenlijk niet. Ook de dierenbescherming weet geen oplossing. In samenwerking met het ministerie van Landbouw wordt wel gezocht naar ‘alternatieve methoden om roeken te verjagen‘. De Zutphense klapzak is niet bij dat onderzoek betrokken. ‘Dat maakt niet uit‘, vindt Barrée. ‘Hier helpt het nu nog, volgend jaar zien we wel weer verder. Maar kwam de gemeente maar eens met een duurzame oplossing. Dat zou pas echt mooi zijn.‘