(Artikel uit Gelderlander 20 januari 2004)

Roeken twistpunt bij plan bomenkap

Door onze verslaggever

GENDRINGEN - De gemeente Gendringen heeft het aan de stok gekregen met de Milieuwerkgroep De Oude IJsselstreek en de IVN vogelwerkgroep met dezelfde naam. Twistpunt is het voornemen van de gemeente om een deel van het bos te kappen, dat ligt ten noorden van de Marmelhorstweg.

De bomen moeten plaats maken voor een rotonde. In de directe nabijheid worden nieuwe bomen geplant. De milieugroepen willen niet dat er gekapt wordt. In het bos leeft een grote groep roeken.

"De roeken kunnen zo overstappen naar de nieuwe bomen, als ze al niet overgestapt zijn", stelt een geïrriteerde wethouder Arie Nijman.

Hij is niet blij met het bezwaarschrift dat de milieugroeperingen hebben ingediend. "Ik ben inderdaad een beetje pinnig. Wij krijgen het verwijt dat we zomaar wat weg kappen, zonder na te denken. 

"Dat verwijt is hartstikke onterecht. De te kappen bomen zijn rijp om te kappen en er komen nieuwe bomen verderop. Ik zou niet weten wat we beter moeten doen."

Op dinsdag 27 januari worden de bezwaren besproken in de gemeentelijke commissie voor bezwaar- en beroepschriften. Door het indienen van de bezwaren, kan er nog niet begonnen worden met de aanleg van een rotonde in de Marmelhorstweg. En daar baalt Nijman van. "We willen door met de aanleg van die rotonde. De ongevallen wachten namelijk niet op die kapvergunning. Onlangs is er nog een ongevalletje geweest. Gelukkig niet met fatale gevolgen."

In de ruzie over de kapvergunning heeft zich nog een derde partij gemeld. 

Een omwonende heeft bij de gemeente Gendringen ook bezwaar gemaakt tegen de vergunning. 

Niet omdat ze wil dat de bomen niet gekapt worden. Nee, de omwonende is tegen de herplantplicht. Ze dacht door de kap van de bomen eindelijk af te zijn van de roeken.