(Artikel uit Gelderlander 18 april 2003)

'Als je niet uitkijkt, heb je een plak op je kop'

Door ROB LUREMAN

SILVOLDE - Wisch loopt te hoop tegen de provinciale afwijzing om de overlast van roeken in Silvolde te bezweren. Het beroep is een wissel op de toekomst. Op korte termijn kan niets, omdat het broedseizoen in volle gang is. Vuilniszakken wapperen in de kruinen van het hoogopgaand geboomte van de Laan van Schuylenburg in Silvolde. De zakken zijn vorig jaar door de gemeente Wisch aangebracht om een vogelschrikeffect teweeg te brengen.

Maar dat heeft weinig geholpen. In de toppen van de inlandse eiken ziet het vaak zwart van de roeken. Ze zijn al jaren een plaag voor de omgeving. 

De stille getuigen zijn op heksenbezems lijkende nesten in de takken en een witte deken aan vogelpoep op de trottoirs. Op de geparkeerde auto's liggen dito flatsen.

"Je moet kijken waar je loopt, anders kost het je zo een stomerijtje. En je auto? Tja, als je pech hebt is het om de andere dag wassen", reageren Bennie Bomhof en Michel Kruyshaar van Jaartsveld Wegenbouw, dat kantoor houdt aan de Laan van Schuylenburg. Het personeel zet de auto zo ver mogelijk van de bomen vandaan. Maar dat is geen garantie dat het voertuig onberoerd blijft. 

Bomhof en Kruyshaar wijzen op de aangekoekte uitwerpselen op de erfscheidingshekken in de buurt. "Daar is geen schrobben aan."

Richard Leusink van accountantskantoor Westerveld & Vossers, dat zetelt in een statige villa op de hoek met de Terborgseweg, zegt soms hoorndol te worden van het gekrijs van het vliegend volkje. 

"Om over de overlast van de uitwerpselen nog maar te zwijgen. Niet alleen het personeel, maar ook de klanten klagen. Het eerste dat je vaak tegen een klant zegt is: u kunt uw auto beter ergens anders neerzetten."

De gemeente Wisch wil graag van de roeken in de laan af. Maar op een diervriendelijke manier. 

Oude nesten moeten worden verwijderd zodat de vogels er niet meer kunnen nestelen. Vervolgens moet geprobeerd worden de roekenkolonie met lawaai te verjagen naar een speciaal aangewezen stukje natuur waar ze weinigen tot last zijn. 

Die beoogde verhuizing kan verlopen volgens de regels van het roekenbeschermingsplan, dat Wisch heeft opgesteld. Daarin staat waar de vogels wel en niet welkom zijn. Waar ze mogen nestelen worden geen bomen meer gekapt, waar dat niet mag worden ze gestoord, zo is de opzet.

Ook Gendringen, Bergh en Doetinchem hebben zo'n plan.

En in Neede, waar de 'zwarte, krijsende joekels' zelfs voor psychische problemen bij de omwonenden zorgden, is een beschermingsplan in de maak. 

Maar het plan is voorlopig een papieren tijger, want onuitvoerbaar. De wet, die is afgestemd op de Europese vogelrichtlijn, steekt er een stokje voor. Daarom ving Wisch ook bot bij de provincie. Arnhem beroept zich op de landelijke overheid.

Regioconsulent Toon Voets van Vogelbescherming Nederland hoopt dat de wettelijke regels nog dit jaar gewijzigd worden. 

"Dan kun je volgend jaar proberen de roeken te verplaatsen. Wij zijn daar voor, want de overlast roept alleen maar ergernis op. Maar zo'n verplaatsing kan inderdaad alleen als er een natuurlijk alternatief achter de hand is dat onze instemming verkrijgt."

Voets denkt dat verplaatsing nog heel wat voeten in de aarde heeft, want: "roeken zijn erg plaatstrouw." 

Alle ellende is volgens de consulent begonnen met het op grote schaal kappen van bomen in het buitengebied vele jaren geleden. "Toen zijn die roeken de hoge bomen in de bebouwde kommen gaan opzoeken en aan die plek zijn ze gewend. Achteraf de oude toestand herstellen is moeilijk."

Dat Wisch in het verleden van de provincie wel toestemming kreeg om oude nesten te verwijderen verbaast Voets. "Dat mag al sinds 1979 niet meer."

Het verwijderen van die oude nesten heeft volgens Richard Leusink van het accountantsbureau wel degelijk effect gehad: "Ze zijn toen maanden weg gebleven."

Hoe het ook zij, zelfs wijziging van de wettelijke regels zou op dit moment niet helpen. Want: het is volop broedseizoen. De vogels broeden niet alleen, maar brengen aansluitend hun jongen groot. Alles bij elkaar duurt dat volgens consulent Voets wel twee maanden.

Buurtbewoner Jan ten Have kijkt op van het schoffelen in de tuin en schudt vervolgens het hoofd. "Zoveel regels en geen oplossing. Dat is niet goed. Ze zitten bij mij zelfs op de duiventil. Maar..., het is net als vroeger met het lawaai van de tram: op een gegeven moment hoor je het niet meer."

Alles went volgens Ten Have. "Behalve die poep natuurlijk. Als je niet uitkijkt heb je zo een plak op je kop."