(Artikel uit Gelderlander 28 juli 2001)

'In drie dagen vraten roeken vier hectare kaal'

Door onze verslaggever

ZELHEM - De eerste keer dat landbouwer/campinghouder Ton Gerritsen uit Zelhem (IJzevoorde) zijn ecomaïs zaaide was op 20 mei. In totaal vier hectare. "En het groen was nog maar net boven de grond, of het zag er zwart van de roeken", laat Gerritsen weten. 

Vanuit het aangrenzende bos van Staatsbosbeheer daalden goed vijftig vogels neer op het land tegenover minicamping Brunsveld aan de Brunsveldweg en spoedig lag de grond bezaaid met kleine groene sprietjes, het juist ontkiemde zaad was opgegeten. 

Vorig jaar kwamen de roeken ook al langs maar werden slechts kleine plekken op het land kaalgevreten. 

Nadat Gerritsen begin juni opnieuw gezaaid had kwamen de roeken weer evenals de derde keer tegen het eind van de maand. Het zaaigoed en loonwerk heeft de Zelhemmer uiteindelijk 7800 gekost. "Allemaal weg. Normaal gesproken levert het je 3000 per hectare op", aldus Gerritsen. 

Na de derde keer besloot hij om toch maar eens met Staatsbosbeheer te bellen. Hier gaf men volgens Gerritsen te kennen dat zij over de kwestie contact op hadden genomen met jagers. Maar deze kwamen niet.

Gerritsen: "Vroeger werd iets dergelijks vergoed door het jachtfonds maar dat kan sinds 1 maart niet meer. Nu dien je je zaaigoed te verzekeren, maar daarvoor geldt de eis - voor 15 mei zaaien. En zeker op een laaggelegen stuk grond als dit lukt dat niet, dan is het nog veel te nat." 

Maar ook jagers hadden hoogstwaarschijnlijk geen uitkomst kunnen bieden, want de vogel is namelijk beschermd. Afschieten mag niet meer, wegjagen wel. Maar dit schijnt vrij lastig te zijn, want roeken beschikken over voldoende intelligentie, om al snel door te hebben dat ze genept worden door blikgerammel, knallen of andere afschrikmethoden.

Naast de schade zit Gerritsen nu ook met de brandende vraag of hij nu volgend jaar moet zaaien of niet. "Het beschermen van deze dieren is goed, maar dit schiet natuurlijk door. Kijk, roeken dat zijn echte rovers en zeker als ze met en grote groep komen. Zo, zie je hier nu ook bijna geen kieviten meer. De roeken roven de nesten leeg. Als ze nu met z'n tweeën komen, jaagt een ouderpaar hen nog wel weg, maar komen er vijftig, dan is de overmacht te groot." 

Gerritsen is er dan ook voor om de populatie te reguleren door middel van uitdunning: "Dan hou je de zaak tenminste in evenwicht, want roeken hebben weinig of geen natuurlijke vijanden."

Boswachter Johan Wensink was gisteren niet te bereiken vanwege vakantie.