Brabants Dagblad 21 september 2001

Hulten zucht onder terreur roeken

HULTEN/GILZE - Er zijn meer roeken dan Hultenaren in Hulten. En daar balen ze in Hulten vreselijk van. De ruim driehonderd inwoners van het gehucht zien de zwarte gasten liever vandaag nog dan morgen uitvliegen. Naar Verweggistan welteverstaan. 

Hoog in een antennemast aan de Oude Baan zit een namaakuil. Ooit daar gehangen om duiven uit de buurt te houden. Maar in Hulten vormen duiven niet langer het probleem. Het zijn roeken die de inwoners op de zenuwen werken. Een schelle kreet klinkt als de bezoeker voor het kerkje in Hulten zijn auto uitstapt. Het klinkt als een waarschuwing. U kunt beter op uw schreden terugkeren vreemdeling. Uw aanwezigheid hier is niet gewenst'. Een stel zwarte terroristen zit op een hek de ongenode gast met scheve kop aan te gapen. Die begint zich nu langzamerhand wat onrustig te voelen. Het is niet pluis in Hulten. 

Krijsen 
"Die roeken zijn echt vreselijk. Een paar maanden geleden was het helemaal erg. Toen waren ze aan het broeden. Daarna was het even wat minder, maar de laatste weken is de overlast weer aan het toenemen", zegt mevrouw M. van Loon. Zij woont recht tegenover het perceeltje van de parochie waar de roeken zich ophouden. "Je hoort ze de hele dag krijsen. Ze veroorzaken echt heel veel overlast. Ik kan mijn was bijvoorbeeld niet zomaar buiten hangen, want voor je het weet, schijten ze die helemaal onder." Het probleem in Hulten is niet zozeer het aantal roeken dat er bivakkeert, zo blijkt. Het is vooral de hardnekkigheid waarmee ze weigeren het gehucht te verlaten. "Het begint 's morgens als ze uitvliegen. Dan zijn er overdag nog genoeg achterblijvers over om lawaai te maken. 's Avonds komt de ochtendploeg weer terug. Zo gaat dat al een paar jaar elke dag. Het is niet om te doen", zegt Van Loon. Het is duidelijk. Hulten is te klein voor een kolonie roeken. C. Wouters van Belangenvereniging Hulten: "Bij de gemeente zeggen ze dat er niets aan gedaan kan worden, maar wij worden hier ondertussen hartstikke gek van die beesten. Overal zitten ze. Het is echt een plaag. " Wethouder C. Beenackers zegt met handen en voeten gebonden te zijn aan wetten en regels. "We mogen ze niet afschieten. We mogen ze zelfs niet verjagen. De regelgeving is echt doorgeslagen, want de overlast die dat ongedierte veroorzaakt, is ongekend." Volgens Wouters is het inzetten van roofvogels een goed middel tegen de roeken. "Eerst zaten er veel in een bosje iets verderop, maar daar verblijven nu enkele buizerds. Maar het inzetten van een valkenier, zoals een tijdje geleden in Gilze, mag ook al niet meer." 

Gilze

De gemeente Gilze en Rijen verzocht het ministerie van Landbouw vorig jaar om de beschermde vogelsoort te mogen verjagen, maar dat verzoek werd afgewezen. Met name Gilze was de afgelopen jaren een favoriete pleisterplaats voor de roeken. De overlast was door zo groot dat een valkenier werd ingezet om de beestjes te verdrijven. Het ministerie stak daar uiteindelijk een stokje voor. Als reden werd toen gegeven dat niet zeker was of de roeken dit jaar weer naar de gemeente Gilze en Rijen zouden komen. Het ministerie vermoedde dat de massale komst van de roeken zou uitblijven, omdat de vogels jaren achtereen zijn verjaagd. Dat blijkt nu een misvatting. Het ziet er naar uit dat Hulten voorlopig vastzit aan de ongewenste gasten.