Berichten uit het Agrarisch Dagblad

http://www.agriwide.nl

donderdag 27 juli 2000

Boeren willen kraaien kunnen verjagen

Den Haag - Boeren moeten ook volgend jaar nog kraaien van hun erf kunnen verjagen, vindt de Gewestelijke Land- en tuinbouworganisatie (GLTO). Want als dat niet kan, zijn veel scharrelkuikens ten dode opgeschreven, verwacht de organisatie.

De GLTO trekt aan de bel omdat scharrelkuikens nu al regelmatig het slachtoffer worden van hongerige vogels zoals kraaien. De organisatie vreest dat dat alleen maar erger wordt als de nieuwe Flora- en Faunawet volgend jaar van kracht wordt. Dan kunnen boeren namelijk niet meer optreden tegen kraaien die hun kuikens aanvallen.
In de nieuwe wet zijn veel meer dieren beschermd. Ook kraaien. Volgens de GLTO is dat niet goed. Er zijn genoeg kraaien en roeken in Nederland, meent de boerenorganisatie. Zolang dat zo is, is bescherming van deze vogels niet nodig, zegt ze. Het zou beter zijn ervoor te zorgen dat pluimveehouders hun kippen en kuikens vrij rond kunnen laten scharrelen.
Aanleiding voor het pleidooi van de GLTO om de wet aan te passen is een voorval in het Gelderse Barchem. Daar zorgde een groep kraaien ervoor dat ruim duizend scharrelkuikens van een pluimveehouder in paniek raakten. Ze werden door de kraaien allemaal in een hoek gedreven en zijn vervolgens gestikt. (ANP)


dinsdag 6 juni 2000

Schade door roeken gestabiliseerd

Assen - De schade door roeken in de Drentse landbouw is de afgelopen tien jaar gestabiliseerd. Jaarlijks wordt ongeveer 100.000 gulden aan schadevergoeding uitgekeerd in de provincie. Dat blijkt uit het rapport Roeken en landbouwschade in Drenthe.

Roeken blijken nuttige bestrijders van emeltplagen te zijn, maar kunnen ook schade veroorzaken aan  landbouwgewassen, zoals graan en aardappelen.
Het aantal roeken is in de afgelopen jaren gestabiliseerd. Jaarlijks worden tussen de tien- en elfduizend paren geteld in Drenthe. Het ministerie van landbouw stelt zich terughoudend op bij het afgeven van vergunningen voor het afschieten van de vogels. Het rapport is opgesteld door Stichting Werkgroep Avifauna Drenthe en de provincie Drenthe. (6 juni 2000)


donderdag 22 juni 2000

Noord-Brabant komt met brochure over roeken

's-Hertogenbosch - Roeken kunnen vervelende beesten zijn voor boeren. Ze maken veel lawaai of zoeken voedsel op net ingezaaide akkers. De roek is echter een wettelijk beschermde vogel. De provincie Noord-Brabant is met een brochure gekomen over dit dier.

Sinds jaar en dag is er discussie over het nut of onnut van de roek. Dit leidde afwisselend tot bescherming of juist tot bestrijding van de roek. Ook verwarren veel mensen het dier met de zwarte kraai, de kauw of de raaf.
De brochure geeft informatie over hoe de roeken leven en hoe men ze kan herkennen. Ook kan men lezen bij wie men terecht kan voor informatie, mochten er problemen zijn. Geïnteresserden kunnen de brochure afhalen bij hun gemeente.


vrijdag 30 juli 1999, 16:00 uur

Fruitteler in problemen

Eindhoven - Roeken en kraaien drijven een Eindhovense fruitteler tot wanhoop. Het ongewenste bezoek vernielt tienduizenden appels en peren. De schade neemt jaarlijks schrikbarend toe, stelt fruitteler C. Faes.

De vogels komen naar zijn twaalf hectare grote boomgaard omdat de bebouwing in de omgeving oprukt. Onlangs is nog een distributiecentrum gebouwd op een voormalig groengebied bij Acht. "Dit jaar loopt het helemaal uit de hand", meldt Faes vrijdag. "Van de 300.000 kilo appels en peren is nu 30.000 kilo beschadigd en het seizoen duurt nog acht weken."
De teler krijgt hulp van de naburige jachtopziener van Frits Philips. Die heeft vergunning drie roeken per keer te schieten als een vlucht roeken landt. De Eindhovense kweker is niet de enige met overlast. "De roeken zijn landelijk een probleem voor fruitkwekers. Het wordt nog erger als de plannen doorgaan om de kraaiachtigen te beschermen", aldus Faes. "Een half of een procent vogelschade vind ik normaal, maar hier is tien tot vijftien procent schade. Zo kan ik niet doorgaan." De fruitteler verwacht schadevergoeding van het Jachtfonds, maar wil daar niet van afhankelijk worden. "Ik ben een fruitkweker, geen natuurbeheerder." Een oplossing voor het roekenprobleem weet hij niet. Als de overlast deze vorm houdt, verwacht Faes het bijna 75 jaar oude bedrijf te moeten sluiten. "Het bedrijf heeft enige reserve, maar 40.000 à 50.000 gulden schade per jaar hou ik niet vol." (ANP)