Volgorde-weergave v/d shapefiles

Shapefile aan of uit.
In ArcView worden de verschillende shapefiles als aparte bestanden in de View weergegeven.
Om een shapefile zichtbaar te maken in de view moet je het blokje voor de naam van de shapefile aanvinken. Op onderstaand plaatje zijn Polygonen.shp en stippen.shp aangevinkt en dus zichtbaar. De shapefiles: Atlasblks.shp, Provincie.shp & Kmhok.shp zijn NIET aangevinkt en worden dus NIET weergegeven in de View.

Volgorde shapefiles
Hoe je wat je te zien krijgt is (o.a.) afhankelijk van de volgorde van de shapefiles in het linkerframe.
De volgorde waarin de shapefile in het linkerframe staan geeft aan in welke volgorde de shapefiles in de view worden weergegeven:
De bovenste shapefile in het linkerframe is tevens de bovenste laag in de view, de onderste dus de onderste.

Voorbeeld:
In het hieronder eerste plaatje staat polygonen.shp bovenaan in het linkerframe; dus boven stippen.shp en bedekt dus de stippen die op dezelfde plek liggen. In het tweede plaatje staat stippen.shp bovenaan in het linkerframe; dus boven polygonen.shp. De polygonen liggen nu onder de stippen.

Wanneer je een nieuwe shapefile maakt of opvraagt in de view, wordt die altijd bóvenop de aanwezige shapefiles geplaatst. Niet altijd de beste plek.
De volgorde van de verschillende shapefiles zijn te veranderen door te slepen.
Klik in het linkerframe met de muis op de te verplaatsen shapefile, houdt de muis ingedrukt en versleep de shapefile naar boven of naar beneden, net waar die heen moet. Zo kun je alle afbeeldings-lagen in een volgorde zetten zoals je dat zelf wilt.